O festiwalu

Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Tradycyjnych „Twierdza Smaków” w Zamku Czocha w Suchej organizowany jest od 2018 roku, w czerwcowy weekend, od Bożego Ciała do niedzieli. Każdego roku, organizowaną w Zamku Czocha trzydniową imprezę odwiedza ponad dziesięć tysięcy uczestników.

Polacy coraz częściej wyjeżdżają nie tylko po to, aby zwiedzać zabytki albo odpoczywać na łonie natury, ale żeby zapoznać się ze stylem życia mieszkańców danego kraju czy regionu, ich tradycjami, kulturą, a przede wszystkim z lokalnymi potrawami i smakami. Właśnie turystyka kulinarna – zdaniem specjalistów – to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce. Jeżeli opowieści o kuchni połączyć z historią, powstaje niezwykle atrakcyjna oferta turystyczna.

Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Tradycyjnych w zamku Czocha, ma za zadanie promowanie kuchni historycznej, tradycyjnych potraw i zwyczajów związanych z dawną kuchnią, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni staropolskiej oraz polskich tradycji kulinarnych minionych epok, a także zapoznanie miłośników gastronomii i historii z najciekawszymi propozycjami kulinarnymi z dawnych czasów, nie tylko kuchnią zamków i pałaców, ale także średnich i niższych warstw społecznych.

Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Tradycyjnych składać się będzie z pokazów i warsztatów poświęconych tradycjom kulinarnym na ziemiach polskich, prezentacji historycznych przysmaków produkowanych na Dolnym Śląsku, oraz pokazów i warsztatów tradycji kulinarnych innych krajów Europy.

Kucharze i historycy będą przypominać zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury. W zamku Czocha spotkają się blogerzy odtwarzający historyczne dania, przedstawiciele zabytkowych obiektów zaprezentują na stoiskach typowe dla nich historyczne zestawy dań. Warsztatom i prelekcjom towarzyszyć będą rekonstrukcje historyczne uczt, degustacje oraz wspólne gotowanie.

Oprócz wykładów oraz wystawców oferujących produkty dawnej sztuki kulinarnej, na terenie zamku znajdzie się szereg dioram historycznych, w których odbywać się będą pokazy gotowania potraw w wojskowych kuchniach polowych z różnych epok. Jednym z widowisk będzie pokaz siedemnastowiecznej kuchni szlacheckiej, w czasie którego odbędzie się degustacja dań z naturalnych produktów, w tym dań z cieszącej się wielkim uznaniem w polskiej tradycji dziczyzny.

PARTNERZY FESTIWALU

Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej jest współfinansowany ze środków Województwa Dolnośląskiego