CODZIENNIE W FOSIE

Od średniowiecza do baroku

10. 00 Kuchnia w namiocie – pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków „puri” (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)

11.00  Pokaz produkcji kwasu chlebowego

12.00  Potazie, barszcze, gąszcze, polewki  i sapory  – historia zupy

13.00 Kuchnia w namiocie – pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków „puri” (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)

14.00 Pokaz produkcji kwasu chlebowego

16.00 Kuchnia w namiocie – pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków „puri” (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)

Stoiska: Potrawy historyczne, świeżo wędzone gęsie piki, bigosiki i limoniaty.  Pieczony karp w pięciu gąszczach (czyli na biało, czarno, zielono, żółto, w piernikach),  pstrąg z dołu ziemnego w pokrzywach i kurdybanku, pieczenie ryb na patyku, pączki katalońskie, podpłomyki, miody pitne. 

Degustacje zawsze o 15.00 

1.05. Polewka pokrzywowa z zielenią różną i soczewicą.

2.05  Szczupak wg Pana Tadeusza, czyli Szczuka nie rozkrawana a pieczona, smażona i gotowana

3.05 Kapusta po angielsku (nadziewana)

4.05 Kurczak we flaszy 

DZIEDZINIEC GŁÓWNY

Czar „PRL-u” – powróćmy, jak za dawnych lat w zaczarowany barów świat

Pierogi bryzgane, pomidorowa, galareta z wódką, wuzetka i piwo w kuflu. Pokaż dzieciom, jak wyglądało życie w latach siedemdziesiątych. Woda z prawdziwego saturatora!

Kuchnia wojskowa z czasów I wojny światowej

Grochówka Cara Mikołaja, „Boeuf Stroganof”, kartoszki po żołniersku, bliny oraz inne przekąski, rosyjska herbata z samowarów węglowych, nalewki rosyjskie i kwas chlebowy.

Codzienne degustacje o 11.30 i 16.00.  

Polska Smakuje

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa częstuje polskimi zdrowymi przysmakami.  Codzienne degustacje o 14.00

Kawiarnia historyczna

Ciasta, ciasteczka naszych babć, prababć i królowych. Różany tort Marii Antoniny i czekoladowo-śmietanowy tor Katarzyny Medycejskiej. Ciastka duszki dla dzieci.

Słodki namiot

Tradycyjne pierniki i ciasta piernikowe z Dolnego Śląska, warsztaty lukrowania pierników

Codzienne degustacje 12.00, 16.00

Zamkowy stół biesiadny

Przebierz się historyczny strój i zrób sobie zdjęcie na tle Zamku Czocha! Na gości czekają suknie, żupany, peleryny!

DZIEDZINIEC DOLNY

Strefa dziecka

Kulinarna ekipa z Zamku Księcia Henryka uczy jak zrobić pożyteczne rzeczy z owoców, ułożyć warzywne obrazy, policzyć fasolki, bawić się z puszczykiem i malować tarcze. Mnóstwo historycznych gier dla młodszych uczestników festiwalu. Wielki dmuchany zamek dla tych, którzy wolą skakać niż jeść.

DZIEDZINIEC WEWNĘTRZNY

Przysmaki z zamkowej kawiarni. Słynny tort francuskiej królowej Marii Antoniny na bazie płatków różanych i kremu.

RESTAURACJA ZAMKOWA

Specjalne, festiwalowe menu, m.in. pierogi z podrobami, racuchy z fiołkami, gołąbki w liściach winogron, pstrąg Ernsta Guetschowa, florenckie Zuccotto Katarzyny Medycejskiej, wątróbki drobiowe w sosie leśnym i wiele innych pyszności.

 PLAC PRZY OGRODZIE  

Stoiska komercyjne: stroje historyczne, słodycze, kresowe przysmaki, degustacje

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

 Bitwa Regionów – konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich z kilku województw „Bitwa Regionów” organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W dziesięciu stanowiskach zaprezentowane zostaną potrawy tradycyjnej kuchni pochodzące z różnych regionów Polski.

2 maja godz. 12.00 Finał konkursu i wyłonienie zwycięzcy.

1 maja 2019

Warsztaty zielarskie

12.00 i 16.00 Warsztaty prowadzi Krzysztof Kalemba zielarz i botanik, którego pasją jest odkrywanie tajemnic świata roślin i ziół. Zapraszamy na ponad dwugodzinny spacer z fachowcem, który nie tylko pokaże jak odnaleźć potrzebne nam rośliny, ale opowie również o ich barwnej historii. Niepowtarzalna okazja! 

 Rezerwacja miejsc: i.kislo@amwhotele.pl

DEGUSTACJE ZAMKOWE 10.30, 17.00

Szukaj w tłumie szefów kuchni zamku Czocha. Na tacach będą roznosić zamkowe przysmaki.  

2 maja 2019

19.30 WIELKA UCZTA HISTORYCZNA  

2 maja zapraszamy na Wielką Ucztę Historyczną przy świecach i pochodniach, tuż pod murami oświetlonego zamku.  Zaczynamy od toastu miodem. Wypijemy zdrowie gospodarzy, gości, za pomyślność, za spotkanie. A potem…

Aromatyczne i jędrne śledzie kiszone Smak całkowicie zapomniany, a jednak wyciągnięty otchłani wieków zaskakuje finezją. Podamy je najprościej – ze śmietaną, zielem i kwiatem bluszczyka kurdybanka. Znany już Wam smak śledzi podbijemy… miodem, kruszonymi orzechami, migdałami, korzeniami.

Jagły z zieleniną wszelką i Szwedy do okrasy. Do tego pieczone bulwy wszelakie (czyli topinambur, słonecznik bulwiasty) rzepy a brukwie, marchwie nadziane , które miast ziemniaków pospolite były, podlane saporem białym.

Potrawa mięśna czarno gotowana z przetartymi przez sito powidłami, bogato sprawiona korzeniami zagranicznemi i potrącona tartemi migdałami. Ten smak pieczystego na drobny bigosek skrojony, w gąszczu w owocami, pasternakiem, cebulką… mniam.

Zwieńczeniem dnia wielkiego jest przepiórka w różach. Chrupki ptaszek w saporze z aromatycznych róż, z gąszczem z pieczonych kasztanów, otulony aksamitnymi płatkami.Wety: Tort z kapusty kwaśnej z mleka, jajec i chleba, podany lubo gorący lubo zimny, gotowany w rynce. Drobne słodkości w smakiem zaskakujące.

Wszystko świeże, na ogniu robione. 

Zapisy: i.kislo@amwhotele.pl Koszt:120 zł, czas: 2 maja 2019 od godz. 19.30

2 maja godz. 16.00, 3 maja godz. 13.00   

WARSZTATY Z SYLWIĄ MAJCHER na Placu Przy Ogrodzie

Sylwia Majcher dziennikarka, trenerka, autorka bloga kuchniawformie.pl oraz książki „Gotuję, nie marnuję” zabierze nas w historyczną podróż do korzeni. Na nowo nauczymy się dostrzegać potencjał wszystkich składników, wykorzystywać je bez marnowania. To kuchnia, która pysznie łączy rozsądek z troską o środowisko. Sylwia Majcher ujawni potencjał liści i obierków. Da im szansę, aby powróciły na stół w zaskakującym wydaniu. Udowodni, jak niemarnowanie jedzenia wpływa na inne aspekty życia.  

Zapisy: i.kislo@amwhotele.pl

4 maja

12.00, 15.00 WARSZTATY PIWNE  w Werandzie Rycerskiej

Historia piwa na Dolnym Śląsku, kurs profesjonalnej degustacji, pokaz warzenia piwa i prezentacja surowców piwowarskich, degustacja piw rzemieślniczych warzonych na Dolnym Śląsku.

Ilość miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. Warsztaty trwają 1,5 godz. i przeznaczone są dla widzów dorosłych. i.kislo@amwhotele.pl

CODZIENNIE:

15.00 Czekoladowa Magia Smaków

Sprawdź, czy tylko za pomocą zmysłu smaku rozpoznasz zatopiony w czekoladzie owoc! Zajęcia będą trwały ok. 45 minut. W pierwszej części uczestnicy poznają krótką historię czekolady, sposób, w jaki się ją wytwarza oraz kilka o niej ciekawostek. W części drugiej – praktycznej, dzieci będą wykonywać smaczne, proste oraz dla nich bezpieczne czekoladowe founde. Polega to na tym, że w garneczku podgrzewanym za pomocą małych świeczek topi się czekoladę oraz odpowiednio rozrzedza. W trakcie zajęć dzieci będą miały do dyspozycji również pokrojone owoce. Jak czekolada będzie już gotowa, przyjdzie czas na jedzenie maczanych w czekoladzie owoców. Dla urozmaicenia zajęć będą również dostępne różne przyprawy – z różnych części świata. Na koniec zajęć dzieci będą wykonywały zadanie, które polegać będzie na odgadywaniu jedzonych z zamkniętymi oczyma owoców.

Strefa Bałaganu

Niesamowite konstrukcje, czyli spotkanie autorskie i warsztaty z Katarzyną Georgiu, poetką i podróżniczką. Na warsztatach wykonamy konstrukcje drewniane i recyklingowe.

Zapraszamy i życzymy smacznego!